dutchcompukids

Wat weet je al van computers? Voor de meesten kinderen is het niet meer dan een apparaat waarmee je naar filmpjes kan kijken of muziek kan luisteren of om wat dingetjes op te zoeken op het internet. Hoe dat in zijn werk interesseert ze niet zolang ze maar een game kunnen spelen.

Maar ik ga er van uit dat jij niet zo bent.
Jij wilt weten wat er gebeurt als je je muis beweegt en wat er gebeurt als je er mee klikt. Jij wil weten hoe dat werkt met dat internet en misschien heb je er wel eens over gedacht om zelf een internetsite te maken. Jij wilt weten hoe een game wordt gemaakt en hoe het kan dat je met behulp van een internet verbinding het mogelijk is om een lamp aan en uit te doen en de gordijnen open en dicht te doen op je mobieltje.

 

Op veel van deze dingen zullen wij de komende tijd een antwoord geven en dat niet alleen. We gaan er voor zorgen dat je dit echt in de praktijk gaat doen. Niet op alle vragen kunnen we antwoord geven, maar we gaan je wel ondersteunen met een blog en zullen je een richting geven hoe en waar je een antwoord kan vinden. De opzet is dat je zelf een computer gaat maken. Natuurlijk niet een waar hele moeilijke en uitgebreide programma’s op draaien, maar het gaat je wel een heel goede basis geven van hoe een computer is opgebouwd en hoe hij werkt. Let wel, je moet het zelf allemaal doen en als het niet lukt zoeken en vragen op het internet. Als het dan nog niet lukt kan je het aan mij vragen of je vraagt het aan iemand die je verder zou kunnen helpen. In het begin zal dat herhaaldelijk voorkomen maar na enige tijd ben je echt aangewezen op informatie die je op het internet kan vinden omdat je al zoveel meer weet als je vrienden en kennissen, dat ze je niet meer kunnen helpen. Neem van mij aan dat deze situatie al snel zal ontstaan. Al snel zal je de onderdelen die je hebt gekocht “omtoveren” tot een echte computer en ga je programmeren met Scratch en Python. Vraag maar eens om je heen wie er iets weet over programmeren met Python of home-automation en dan zal je begrijpen wat ik bedoel met dat je al snel veel meer van de computer af weet dan de personen in je omgeving. Ik hoop dat je enthousiast bent geworden en naar het volgende deel gaat waar ik vertellen wat ik denk dat we het beste kunnen behandelen.